När en rörmokare eller annan hantverkare arbetar i ditt hem finns alltid en risk att något går fel. En tappad skruvmejsel som repar parketten eller ett felaktigt draget rör som orsakar en vattenskada – oavsett vad som hänt är det viktigt att veta hur du ska hantera situationen.
Låt oss gå igenom vad du har rätt till och hur du bäst går tillväga om rörmokaren skulle råka orsak en skada i ditt hem.
Första stegen när skadan upptäcks
Så fort du upptäcker en skada som orsakats av hantverkaren behöver du agera direkt. Börja med att fotografera skadan noga från olika vinklar. Ta både översiktsbilder och närbilder som tydligt visar omfattningen av skadan.
Kontakta sedan hantverkaren omgående och berätta vad som hänt. Gör detta både muntligt och skriftligt, till exempel via mejl, så att du har dokumentation på att du informerat om skadan. Beskriv tydligt vad som hänt och vilka konsekvenser skadan fått.
Anmäl också händelsen till ditt eget försäkringsbolag redan från början. De kan ge dig vägledning om hur du ska gå vidare och vilka rättigheter du har. Även om det är hantverkarens försäkring som i slutändan ska ersätta skadan är det viktigt att din egen försäkring är informerad från start.
Anmälan till hantverkarens försäkring
När skadan är dokumenterad är nästa steg att se till att den anmäls till hantverkarens ansvarsförsäkring. Alla seriösa VVS-företag har en sådan försäkring som ska täcka skador de orsakar under arbetet.
Det är hantverkaren själv som måste anmäla skadan till sin ansvarsförsäkring. Skicka därför ett mejl där du beskriver skadan och begär att de anmäler detta till sitt försäkringsbolag. När anmälan är gjord tar försäkringsbolaget över ärendet och kommer att kontakta dig direkt.
Detta ska anmälan innehålla
I din anmälan behöver följande beskriva:
- Exakt vad som hänt och när skadan upptäcktes
- Varför du anser att skadan beror på vårdslöshet från hantverkarens sida
- Vilken ersättning du begär
- Bifoga foton och annan dokumentation som styrker skadan
Dina rättigheter till ersättning
När en hantverkare orsakar skador i ditt hem kan du ha rätt till olika typer av ersättning. Från hantverkarens ansvarsförsäkring kan du få ersättning, och detta ger ofta högre ersättning än vad du kan få från din egen hemförsäkring.
Skillnad på försäkringsersättning och skadestånd
I din hemförsäkring finns ofta begränsningar och åldersavdrag som minskar ersättningen. Men vid skadestånd från hantverkarens försäkring gäller inte dessa begränsningar. Här bedöms istället bostadens värde före och efter skadan. Det betyder att du kan få bättre ersättning via skadestånd än genom din egen försäkring.
Vad kan ersättas?
Du kan få ersättning för:
- Kostnader för att reparera skadan
- Följdskador som uppstått på grund av den ursprungliga skadan
- Eventuella merkostnader som skadan orsakat
Viktigt att notera är att ansvarsförsäkringen aldrig ersätter dåligt utfört arbete – den täcker bara skador som uppstått på grund av vårdslöshet från hantverkarens sida.
Om hantverkaren nekar ansvar
Ibland kan hantverkaren hävda att skadan inte beror på deras arbete eller att de inte varit vårdslösa. Om detta händer finns det flera vägar att gå vidare.
Dokumentation blir avgörande
Det är i dessa situationer som foton och den dokumentation du samlat blir extra viktig. En oberoende besiktningsman kan också bedöma skadan och ge ett utlåtande om orsaken. Sveriges Handelskamrar har auktoriserade besiktningsmän som specialiserar sig på olika typer av byggskador.
Juridisk hjälp kan behövas
Om hantverkaren fortsätter neka kan du behöva juridisk rådgivning. Många hemförsäkringar innehåller rättsskydd som kan täcka kostnaderna för juridisk hjälp. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller i din försäkring.
Vägen till domstol
Som sista utväg kan ärendet behöva tas till domstol. Men innan dess finns möjlighet att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som kan ge en rekommendation om hur tvisten bör lösas. Detta är alternativ som ofta ger resultat och som starkt rekommenderas.
Skriv avtal för att slippa tvister
Ett tydligt avtal innan arbetet påbörjas kan förebygga många problem. Avtalet bör beskriva exakt vilket arbete som ska utföras, vilka material som ska användas och vad det kostar. Det ska även framgå hur eventuella problem som t.ex. skador i hemmet ska hanteras.
Se till att både du och rörmokaren sparar en kopia av det påskrivna avtalet. Spara också all skriftlig kommunikation och eventuella ändringar som görs under arbetets gång. Ett välskrivet avtal skyddar både dig och rörmokaren/hantverkaren, t.ex. en rörmokare Uppsala, om något skulle gå fel.