Övrigt

2025-04-22

Så vet du om det är dags att asfaltera om uppfarten

Uppfarten slits med tiden, särskilt om det kör bilar där varje dag. Regn, snö och kyla gör att ytan sakta bryts ner. Efter några år kan det börja synas sprickor, hål eller andra tecken på att asfalten inte längre håller som den ska. Då kan det vara dags att tänka på att lägga ny asfalt.

En uppfart som är i dåligt skick kan göra det både fult och krångligt att ta sig fram – men hur vet man egentligen när det är dags att göra något åt det? Det kommer vi svara på idag!

Sprickor och hål i asfalten

Små sprickor kommer ofta först. De kan vara lätta att missa, men efter ett tag blir de större och börjar sprida sig. När vatten tränger ner i sprickorna, särskilt på vintern, kan det frysa och göra skadorna ännu värre.

Hål i ytan är också vanligt. De uppstår ofta där sprickor har lämnats utan åtgärd eller där bilar kör ofta. Hål gör uppfarten svårare att använda och kan också skada däcken. När skadorna börjar bli många och kommer tillbaka trots lagning – då kan det vara värt att överväga en ny asfaltering.

Vatten som inte rinner bort

Asfalten ska ha en viss lutning som gör att vattnet kan rinna av naturligt. Men om du märker att vattnet inte längre rinner bort som det ska, är det ett tydligt tecken på att uppfarten har tappat sin funktion.

För att undvika att problemet förvärras är det ofta bäst att göra en fullständig omläggning av ytan. En ny asfaltering återställer lutningen och gör så vattnet rinner bort som det ska.

Ojämn eller mjuk yta

I vissa fall kan asfalten tillslut bli ojämn eller få en mjuk yta. Det kan bero på att marken under har rört sig. Det är vanligt vid dålig dränering eller om uppfarten har lagts utan tillräcklig packning i underlaget.

Även gamla träd med stora rotsystem kan bidra till att ytan förändras över tid. För att få en jämn, stabil och säker yta igen krävs oftast att hela uppfarten asfalteras om.

Du måste laga den hela tiden

Om du märker att du lagar uppfarten ofta, men att nya skador bara fortsätter att dyka upp, är det kanske dags att tänka om. Det kostar pengar att laga gång på gång, och det håller ofta bara en kort stund – därför kan det vara mer värt att göra en ny asfaltering helt och hållet. En ny uppfart håller mycket längre och ser dessutom finare ut.

Priserna kan variera beroende på var i landet du bor, men om du t.ex. ska asfaltera uppfart Stockholm eller i någon annan av de större städerna så bör du vara beredd på att det kan kosta lite extra jämfört med mindre orter och städer – som en generell tumregel.

Senaste inläggen

Så hittar du rätt rörmokare i Lerum

När kranen börjar droppa, avloppet täpps till eller badrummet behöver renoveras står man inför en viktig fråga: vilken rörmokare ska man anlita? I Lerum finns flera alternativ, men alla är naturliga skäl inte lika bra och att välja fel kan bli både dyrt och...

Hur hittar man en seriös takläggare i Nässjö?

Taket är husets viktigaste skydd mot väder och vind. När det börjar läcka eller behöver renoveras står man inför en viktig beslut – vilken takläggare ska man anlita? I Nässjö finns flera alternativ, men hur vet man vilka som är seriösa? Här får du konkreta tips för...

Hur kan man förlänga takets livslängd?

Taket är en av de mest utsatta delarna av ett hus. Det ska stå emot regn, snö, vind och sol – år efter år. Trots det är det lätt att glömma bort taket tills något går sönder. Men genom att sköta om det på rätt sätt går det att förlänga livslängden med många år. Ett...

Vad kostar en takläggare i Örebro?

Ett nytt tak kostar pengar, men det är också en investering som gör huset tryggare och mer värdefullt. I Örebro kan priserna skilja sig en hel del, beroende på hur stort taket är, vilket material som används och vilket arbete som behövs. För den som söker en pålitlig...

Vilka olika typer av plåttak finns det?

Plåttak har blivit allt populärare på svenska villatak, och det är lätt att förstå varför. De är hållbara, lätta och kräver minimal underhåll jämfört med traditionella takpannor. Men plåt är inte bara plåt - det finns flera olika typer med sina egna fördelar och...

Lösningar på stopp i duschen

Stopp i duschen kan vara irriterande och i vissa fall leda till större problem om det inte åtgärdas i tid. Orsaken är ofta en blandning av hår, tvålrester och fett som samlas i rören, men ibland kan det finnas andra faktorer som gör att vattnet inte rinner undan som...

Tips vid tvättning av tak

Att hålla taket rent från smuts, mossa och alger är inte bara en fråga om utseende – det är också viktigt för att takets livslängd ska bli så lång som möjligt. Med tiden samlas det smuts på ytan som binder fukt, vilket i sin tur kan orsaka skador på takpannor och...

Om oss

På DUA delar vi passionen för kunskap och nyfikenhet. Vår redaktion består av skribenter med expertis inom många olika ämnen, från ekonomi till kultur. Vårt mål  är att erbjuda djupgående och informativa artiklar som väcker nyfikenhet och berikar sinnet.