Eurovision närmar sig – och det går att se fram emot dagar fyllda av fantastisk musik. Musiktävlingen har roat TV-tittare ända sedan slutet av 1950-talet, och Sverige har deltagit nästan varje år sedan debuten 1958. Faktum är att Melodifestivalen enbart existerar i syfte att utse en vinnare som får representera Sverige i Eurovision.
Om det är första gången man följer Eurovision kan det vara värdefullt att veta vad som väntar när spektaklet drar igång. Informationen kan vara till hjälp oavsett om man bara tittar för nöjes skull – eller om man planerar att spela på Eurovision 2025 odds. Om man väljer att spela på odds bör man spela ansvarsfullt och hålla det på en måttlig nivå.
Kort bakgrund
Eurovision Network var en TV-distributionskanal under 50-talet som hade som mål att sända TV-signaler genom hela Europa. Det var ett samarbete mellan flera nationella TV-bolag och det dröjde inte länge förrän idén för att ha en internationell musiktävling på TV kom upp.
Första tävlingen var 1956, och Sverige gick med i tävlingen 1958 med Alice Babs som sjöng Lilla Stjärna. Sverige gjorde alltid bra ifrån sig vid Eurovision, även om det skulle dröja innan en seger. Däremot blev Sverige anledningen till att länder var tvungna att sjunga på sina egna språk – då Sverige var först med att sjunga på ett språk som inte var deras egna när Sveriges sång 1965 var på engelska. Denna regel togs sedan bort.
Sverige vann första gången 1974 med Abbas Waterloo och har sedan dess återigen vunnit flest gånger, en delad heder med Irland. Varje gång som Sverige har vunnit har den svenska artisten eller gruppen bidragit med något nytt på scen som också inneburit en ny trend för vad som ger goda poäng i Eurovision.
Upplägget
Eurovision 2025 kommer att hållas i Basel, Schweiz, och sänds live på SVT både på TV och på SVT-Play. Alla medlemsländer som medverkar kommer att bli uppdelade i två semifinaler, en per dag, där sångerna kommer att spelas under lite över två timmar. De som går vidare till final får återigen tävla en sista gång en följande dag.
Sveriges bidrag i år är gruppen KAJ med sången Bara Bada Bastu. De kommer att medverka under första semifinalen tisdagen den 13:e maj. Semifinalen börjar kl 21:00 och KAJ har sin tur på sjätte plats. Fjorton andra länder kommer att uppträda under denna semifinal, med både Polens och Nederländernas artister som är starka kandidater för finalen.
Ett lands sång går vidare enligt röster från publik via telefon, sms och app, samt poäng från juryn som kommer att bedöma varje sång. Rösterna ges ut i poäng från 1 till 8, 10 och 12 så att röstarna rangordnar sångerna enligt smak, men det är inte möjligt att rösta för sitt eget lands sång – detta för att förhindra att landet med störst befolkning automatiskt vinner.
Den andra semifinalen hålls torsdagen den 15:e maj, samma klockslag som första, följt av finalen på lördagen den 17:e maj kl 21:00 som beräknas pågå i upp till fyra timmar.
Sveriges chanser till final
Alla bidrag till Eurovision finns redan på Eurovisions YouTube-kanal. Där går det att se vilka sånger som redan nu är populära bland allmänheten – med Bara Bada Bastu (nästan 9 miljoner tittare) som den mest populära med stor marginal. Däremot är det viktigt att veta att antalet personer som tittar på Eurovision 2024 var över 160 miljoner, så 9 miljoner är egentligen inte så mycket – det är däremot en god indikation vad allmänheten kommer gilla.
Det är också första gången på över 20 år som Sveriges bidrag kommer att sjunga på svenska, till skillnad från flera år av endast engelska sånger. KAJ kommer däremot inte bara med svenskan på scenen, utan tar även med sig en typisk svensk-finsk bastu-kultur. Detta gör Sveriges bidrag till Eurovision unikt bland ett hav av sånger som kan smälta ihop.
Sverige är däremot inte det enda landet som sjunger på sitt eget språk. Och om KAJ kan slå de andra starka kandidaterna återstår att se när det väl blir dags för Eurovision.