Teknik

2024-08-09
dataroaming

Vad är dataroaming?

I dagens uppkopplade värld har vi vant oss vid att alltid ha tillgång till internet, oavsett var vi befinner oss. Men vad händer när vi reser utomlands? Det är här begreppet ”dataroaming” kommer in i bilden.

Dataroaming är en tjänst som gör det möjligt för din mobila enhet att ansluta till internet via utländska nätverk när du är utomlands.

Men vad innebär det egentligen att använda dataroaming, och vilka konsekvenser kan det ha för dig som användare? Nedanför kommer vi att svara på vad dataroaming är, hur det fungerar och vad du bör tänka på när du använder det under dina utlandsresor.

Vad är dataroaming?

Dataroaming är en tjänst som gör det möjligt för din mobila enhet att ansluta till internet via en annan operatörs nätverk när du befinner dig utanför ditt hemlands gränser. Ordet ”roaming” kommer från engelskan och betyder ”vandra”, vilket i detta sammanhang innebär att din mobildata ”vandrar” över till ett annat nätverk när du reser utomlands.

När du använder dataroaming kopplar din telefon upp sig till en lokal operatörs nätverk i det land du besöker. På så sätt kan du fortsätta surfa på internet, använda appar och skicka e-post precis som hemma, även om du inte har tillgång till ditt eget nätverk.

År 2017 införde EU nya regler för att göra det enklare och billigare att använda mobildata inom EU. Dessa regler innebär att du kan använda din mobildata inom EU/EES-länderna till samma kostnad som i ditt hemland, vilket har lett till att fler vågar använda sina mobila enheter på resande fot utan att oroa sig för skyhöga avgifter.

Sedan år 2020 har priserna för extra mobildata när du befinner dig utanför EU gränser också sjunkit, vilket gör det mer överkomligt att använda internet även i länder utanför EU. Detta är goda nyheter för alla som reser mycket och behöver hålla kontakten, arbeta på distans eller helt enkelt inte vill vara utan sitt internet.

Data-roaming på eller av?

Att veta om du ska ha data-roaming på eller av kan vara avgörande när du reser utomlands. Om du behöver konstant internetuppkoppling för arbete, navigation eller att hålla kontakten med familj och vänner, kan det vara nödvändigt att ha data-roaming aktiverat. Detta säkerställer att du kan använda din mobildata precis som hemma, även när du är på resande fot.

Om du reser inom EU/EES-länderna, kan du som sagt ha data-roaming på utan att oroa dig för extra kostnader, tack vare de regler som infördes 2017. Dessa regler tillåter dig att använda din vanliga mobildata till samma kostnad som i ditt hemland.

Men det finns situationer där det kan vara bättre att stänga av data-roaming. Om du reser utanför EU/EES, kan kostnaderna för data-roaming bli betydligt högre. I dessa fall kan det vara klokt att stänga av data-roaming när du inte behöver den för att undvika oönskade överraskningar på telefonräkningen.

Om du har en begränsad mängd mobildata i ditt abonnemang, kan det också vara bättre att hålla data-roaming avstängd för att undvika att snabbt förbruka din data. Istället kan du använda Wi-Fi där det är tillgängligt.

Genom att ha data-roaming avstängd kan du också försäkra dig om att appar och andar tjänster inte använder mobildata utan din vetskap, vilket kan bidra till att hålla kostnaderna nere. För att hålla sig uppkopplad utan att behöva aktivera data-roaming finns det flera alternativa lösningar.

Att köpa ett lokalt SIM-kort kan vara en kostnadseffektiv lösning för längre resor, eftersom det ofta erbjuder bättre data-priser än internationell roaming. Användning av Wi-Fi på hotell, caféer och andra offentliga platser kan också vara ett bra sätt att hålla sig uppkopplad.

Så funkar dataroaming

Dataroaming kan kännas komplicerat, men det är i grunden bara en teknik som gör det möjligt för dig att använda din mobildata när du reser utomlands.

Teknisk bakgrund

När du lämnar ditt hemland och reser in i ett annat land, söker din enhet efter tillgängliga mobilnätverk. När den hittar ett kompatibelt nätverk, ansluter den till detta och du kan börja använda mobildata precis som vanligt. Ditt hemmanätverk har avtal med utländska operatörer, vilket möjliggör denna anslutning. Dessa avtal reglerar vilka nätverk du kan ansluta till och till vilka kostnader.

Kostnader och regler

Kostnaderna för dataroaming utomlands kan variera kraftigt beroende på var du befinner dig. Inom EU/EES är reglerna sådana att du kan använda din mobildata till samma kostnad som i ditt hemland, tack vare de regler som infördes 2017. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för extra kostnader när du reser inom dessa länder.

Utanför EU/EES kan kostnaderna däremot som sagt snabbt bli höga. Operatörerna sätter egna priser för dataroaming i dessa länder, och det kan leda till höga kostnader om du inte är försiktig. Det är därför viktigt att kontrollera med din operatör vilka priser som gäller för det land du ska besöka innan du reser.

Hur sätter man på dataroaming?

Att slå på dataroaming på din mobila enhet är enkelt och kan göras i några få steg. Här är hur du gör det på en Android-enhet och en iPhone eller iPad.

Android mobil/surfplatta:

1. Öppna Inställningar. Börja med att gå till huvudmenyn på din enhet och tryck på ikonen för Inställningar.

2. Klicka på Mobila nätverk. I Inställningar-menyn, bläddra ner och tryck på alternativet ”Mobila nätverk”.

3. Slå på Dataroaming. När du är inne på Mobila nätverk, leta efter alternativet ”Dataroaming”, och klicka på den för att aktivera.

iPhone/iPad:

1. Öppna Inställningar. Börja med att gå till inställningar på din enhet.

2. Klicka på Mobilnät. Inne i Inställningar-menyn, bläddra ner och hitta alternativet ”Mobilnät”.

3. Klicka på Alternativ för mobildata. När du är i Mobilnät-menyn, klicka på ”Alternativ för mobildata”.

4. Slå på Dataroaming. Inne i Alternativ för mobildata-menyn, leta efter ”Dataroaming”. Slå på detta alternativ genom att trycka på växlingsknappen bredvid det. När reglaget är grönt är den påslagen.

Senaste inläggen

Hur många mål har Ronaldo gjort?

Cristiano Ronaldo är en av de mest kända fotbollsspelarna i världen, berömd för sin fantastiska förmåga att göra mål. Under sin karriär har han spelat för några av världens största klubbarna och representerat sitt land på den internationella scenen ett flertal gånger....

Hur många mål har Messi gjort?

Lionel Messi är en av fotbollens största stjärnor genom tiderna, känd för sina tekniska färdigheter, imponerande snabbhet och enastående förmåga att göra mål. Under sin karriär har han satt många rekord och fascinerat fans världen över med sin skicklighet på planen....

Bäst betalda fotbollsspelare – vilken fotbollsspelare tjänar mest?

Vilken fotbollsspelare tjänar mest i världen just nu? Svaret på den frågan är Cristiano Ronaldo, med en otrolig lön som ligger på omkring 45 miljoner kr i veckan. När man tänker på det känns det lite surrealistiskt, men det är sanningen. Nedanför har vi samlat ihop de...

Världens bästa fotbollsspelare genom tiderna – topp 10

Vem är världens bästa fotbollsspelare? När man talar om de bästa fotbollsspelarna genom tiderna, är det nästan oundvikligt att diskussionen snabbt blir känsloladdad. Fotboll är mer än bara en sport - det är en passion som förenar och även delar folk. Varje...

Anyfin recension

Anyfin är en tjänst som hjälper dig att sänka räntan på dina befintliga lån och krediter. Genom att erbjuda ett enkelt sätt att omförhandla dina skulder kan Anyfin hjälpa dig att minska dina månadskostnader och få bättre kontroll över din ekonomi. I den här...

Ponzibedrägeri – allt du behöver veta

Ponzibedrägerier är en typ av lurendrejeri som har funnits i över hundra år och fortfarande påverkar människor idag. Namnet kommer ifrån Charles Ponzi, som var en italiensk immigrant i USA som lurade många människor på deras pengar. Vad är ponzibedrägeri?...

Uppdatera Android

Att uppdatera din Android-enhet är viktigt för att den ska fungera så bra som möjligt. Uppdateringar innehåller ofta nya funktioner, förbättringar och lösningar på problem som kan göra din enhet snabbare och smidigare att använda. I den här guiden kommer vi att visa...

Om oss

På DUA delar vi passionen för kunskap och nyfikenhet. Vår redaktion består av skribenter med expertis inom många olika ämnen, från ekonomi till kultur. Vårt mål  är att erbjuda djupgående och informativa artiklar som väcker nyfikenhet och berikar sinnet.