Utrymme är en bristvara för många i Stockholm och därför finns det gott om olika magasineringsföretag att hyra in sig hos. Vissa har man tillgång till 24 timmar om dygnet medan andra endast har öppet några timmar i veckan.
Det finns även flyttbara förråd som man får levererade hem till dörren och som sedan hämtas upp när man packat klart. Vilken typ av förråd som är bäst beror vad och hur mycket man ska förvara.
Vad är flyttbara förråd och när kan det vara en bra lösning?
Ett flyttbart förråd är en mobil enhet som man får levererad till sin adress. Det innebär att man i lugn och ro kan fylla förrådet innan det hämtas upp och körs till en magasineringsanläggning. Flyttbara förråd Stockholm är särskilt användbara vid större renoveringar och när man ska flytta och inte omgående får tillgång till den nya bostaden.
Flyttbara förråd är även väldigt praktiska för företag som behöver en tillfällig förvaringslösning i anslutning till lokalerna. Det fungerar också för byggföretag som behöver förvara utrustning och material på ett säkert och skyddat sätt i anslutning till byggarbetsplatsen. När behovet sedan upphör ringer man bara förrådsföretaget och ber dem komma och ta bort förrådet.
Olika typer av förråd att hyra i Stockholm
- Flyttbara förråd – dessa förråd levereras till den adress man vill och hämtas sedan upp när man packat klart. Passar bra vid flytt och renovering eftersom de rymmer mycket.
- Klimatkontrollerade förråd – denna typ av förråd passar känsliga föremål som konst och antikviteter då de skyddar mot både fukt och temperaturväxlingar.
- Förråd i olika storlekar (från 1–30 kvm) – perfekt när man är i behov av extra förvaring och vill ha fri tillgång till förrådet alla dagar i veckan.
Så får man ut mesta möjliga av sitt förråd
Ett vanligt misstag är att man ställer in allt utan en riktig plan och då utnyttjar man inte ytan på bästa sätt. Ibland behöver man också få tillgång till vissa saker under själva magasineringen. Saker som inte kommer att användas ska placeras längst in medan sånt man kan behöva ha tillgång till ska stå närmast dörren.
Använd stabila flyttkartonger av bra kvalitet då dessa kan staplas ovanpå varandra. Var noga med att märka dem med innehåll både ovanpå och på sidorna. Ett alternativ till flyttkartonger är plastlådor med lock, särskilt om man ska lagra saker under en längre tid. Tunga saker som böcker ska ligga i botten på lådorna medan lätta och ömtåliga saker placeras överst.
Är det möbler och textilier som ska förvaras kan det vara bra att täcka dessa med textilskydd eller filtar för att skydda dem från damm och repor. Packa förrådet tätt men lämna gärna en liten gång i mitten för att komma åt saker längre in om det skulle behövas. Ett organiserat förråd sparar inte bara plats, det gör det också enklare att hitta saker.
Skydda sakerna – ventilation, fukt och säkerhet
Förvaring handlar inte bara om att ställa undan prylar och möbler. Det är också viktigt att sakerna inte förstörs eller skadas under magasineringen. Förutom att packa känsliga saker i plastlådor eller skyddsplast måste man kontrollera att förrådet är ventilerat och har ett bra klimat, särskilt om man ska magasinera under en längre tid. Även säkerheten har betydelse och magasineringsanläggningen får gärna vara kameraövervakad och ha bra säkerhet i övrigt.
Försäkringsskyddet är också viktigt. I många fall täcker hemförsäkringen även sådant som är magasinerat eller placerat i ett förråd på en annan adress, men det kan finnas särskilda undantag och regler. Kontrollera därför med försäkringsbolaget vad som gäller och om det finns någon värdegräns. Många magasineringsföretag erbjuder också tilläggsförsäkringar.
Vanliga misstag vid magasinering och hur man undviker dem
Ett av de vanligaste misstagen är att underskattat hur mycket plats man behöver. Därför kan det vara bra att mäta större möbler och uppskatta volymen innan man väljer förrådsstorlek. Ett annat vanligt misstag är att inte organisera förrådet ordentligt. Det kan göra att man inte får plats med allt, men också att det blir svårt att hitta saker man behöver ha tillgång till under själva magasineringen.
En annan fälla är att magasinera saker man egentligen inte behöver. Det bästa är att i god tid rensa ut sådant som inte längre har användning för eller som är trasigt. Är sakerna hela kan man sälja eller skänka bort dem medan sånt som ska kastas ska lämnas till återvinningen. På så vis sparar man utrymme och kan eventuellt klara sig med ett något mindre förråd som då kostar mindre.
Tänk på att livsmedel inte får förvaras i förråd då det kan dra till sig skadedjur och insekter. Inte heller får man magasinera batterier och brandfarliga vätskor på grund av brandrisken. Även färgburkar, gasbehållare och explosiva ämnen är förbjudna att lagra. Är man osäker kan man alltid fråga förrådsföretaget.