Sport

2024-05-13

Hur stor är en fotbollsplan?

Runt om världen finns det otroligt många fotbollsplaner med många olika mått, men hur stor ska en fotbollsplan egentligen vara?

Det finns faktiskt inga exakta mått för hur stor en fotbollsplan ska vara. Det finns dock mått som planen måste hålla sig inom för att det ska vara en godkänd fotbollsplan.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vilka mått som gäller, varför det inte finns ett fast mått för alla planer, och hur detta påverkar fotboll på olika sätt.

Fotbollsplan mått och storlekar

Storleken på en fotbollsplan kan variera ganska mycket, och det som avgör mest är vilken åldersgrupp som ska använda planen. För att fotbollen ska vara rolig och utvecklande för alla åldrar, finns det särskilda mått som passar bäst för olika åldersgrupper.

11 manna

Vanligtvis spelar man 11 manna-fotboll när man är 15 år eller äldre. En fotbollsplan som används för 11 manna-spel har specifika mått som måste följas för att den ska anses vara regelrätt.

Bredden på planen ska ligga mellan 45 och 90 meter. Längden ska vara mellan 90 och 120 meter. Det är också viktigt att fotbollsplanen inte är kvadratisk, vilket innebär att längden alltid måste vara större än bredden.

Dessa dimensioner säkerställer att spelet kan utföras korrekt och att planen är lämplig för 11 manna-fotboll.

9 manna

För en fotbollsplan avsedd för 9 manna-spel finns det även här specifika mått som behöver följas för att planen ska vara godkänd. Längden på en sådan plan ska vara mellan 65 och 72 meter, medan bredden ska vara mellan 50 och 55 meter. 9 manna spelas vanligtvis av 13-14 åringar.

7 manna

7 manna-fotboll spelas vanligtvis av barn i åldrarna 10-12 år. För att en 7 manna-plan ska vara godkänd behöver den vara mellan 50 och 55 meter lång, samt mellan 30 och 35 meter bred.

5 manna

När det gäller fotbollsplaner för 5 manna-spel, vilket vanligtvis spelas av barn i åldrarna 8-9 år, är måtten mer specifika men varierar också beroende på om det spelas med eller utan sarg.

Om det spelas med sarg, ska planens mått vara 30 meter i längd och 15 meter i bredd. Om spelet istället spelas utan sarg, ska planen vara 30 meter lång och 20 meter bred. Den extra bredden ska då kompenserar för det faktum att det inte finns någon sarg som kan hjälpa barnen att hålla bollen i spel.

3 manna

3 manna-fotboll är det minsta formatet för organiserat fotbollsspel och spelas vanligtvis av barn mellan 6 och 7 år. Samma som med 5 manna-fotboll varierar planens storlek beroende på om spelet spelas med eller utan sarg.

När 3 manna-fotboll spelas med sarg, ska planens mått vara 15 meter i längd och 10 meter i bredd.

Om spelet spelas utan sarg, ska planen istället vara 15 meter lång och 12 meter bred.

Hur lång är en fotbollsplan?

En fotbollsplan för 11 manna ska vara mellan 90 och 120 meter lång. Det här måttet är viktigt för att planen ska räknas som en godkänd fotbollsplan.

En längd på endast 90 meter kan göra så att spelet går lite snabbare fram och tillbaka, vilket kan göra matchen mer spännande. En plan som istället är 120 meter lång ger istället mer utrymme för spelarna att röra sig och spela över större ytor.

Det finns många olika planer med olika mått, och det finns nog även många olika åsikter bland spelare och åskådare vilken längd som är bäst. Det finns inget svar på vilka mått som är bäst, utan det är mer av en personlig preferens.

FIFA Pitch-krav

FIFA, det internationella fotbollsförbundet, har fastställt specifika storlekskrav för fotbollsplaner som används i internationella tävlingar. För att en plan ska vara godkänd för spel på denna nivå måste den uppfylla vissa dimensioner.

Minsta tillåtna fotbollsplan storlek är 100 meter i längd och 64 meter i bredd. Det högsta tillåtna måttet är 105 meter lång och 68 meter bred.

De 10 största fotbollsarenorna i världen

1. Rungrado May Day Stadium, Pyongyang, Nordkorea – Cirka 207 000 kvadratmeter

2. Melbourne Cricket Ground, Melbourne, Australien – Cirka 171 000 kvadratmeter

3. Salt Lake Stadium, Kolkata, Indien – Cirka 120 000 kvadratmeter

4. FNB Stadium (Soccer City), Johannesburg, Sydafrika – Cirka 105 000 kvadratmeter

5. Rose Bowl Stadium, Pasadena, USA – Cirka 88 000 kvadratmeter

6. Bukit Jalil National Stadium, Kuala Lumpur, Malaysia – Cirka 86 000 kvadratmeter

7. Gelora Bung Karno Stadium, Jakarta, Indonesien – Cirka 74 000 kvadratmeter

8. Wembley Stadium, London, Storbritannien – Cirka 69 000 kvadratmeter

9. Rajamangala National Stadium, Bangkok, Thailand – Cirka 64 000 kvadratmeter

10. Camp Nou, Barcelona, Spanien – Cirka 55 000 kvadratmeter

Vanliga frågor och svar om fotbollsplaner

Här nedanför har vi sammanställt några av de övriga vanliga ställda frågorna kopplat till fotbollsplaner och dess storlekar.

Hur stor är en fotbollsplan?

Storleken på en fotbollsplan kan variera beroende på vilken typ av match som spelas. För 11 manna-fotboll är det följande mått som gäller:

Längden på planen måste vara mellan 90 och 120 meter.
Bredden måste vara mellan 45 och 90 meter.

För internationella matcher, såsom de som spelas under VM, har FIFA satt mer specifika gränser:

Minimimått fotbollsplan är 100 meter i längd och 64 meter i bredd.
Maximimått fotbollsplan är 105 meter i längd och 68 meter i bredd.

Hur lång är en 11 manna plan?

Längden på en fotbollsplan för 11 manna ska vara mellan 90 och 120 meter för att det ska vara en godkänd fotbollsplan.

För internationella matcher som de som FIFA organiserar, är måtten mer specifika och ska vara mellan 100 och 105 meter.

Hur många kvadratmeter är en fotbollsplan?

För att beräkna kvadratmetern på en fotbollsplan multiplicerar du planens längd med dess bredd. Eftersom dimensionerna för en 11 manna-plan kan variera, låt oss nu beräkna den minsta och största tillåtna storleken:

Minsta storlek:
Längd: 90 meter
Bredd: 45 meter
Area: 90 m × 45 m = 4 050 kvadratmeter

Största storlek:
Längd: 120 meter
Bredd: 90 meter
Area: 120 m × 90 m = 10 800 kvadratmeter

Hur stor är en fotbollsplan i hektar?

1 hektar är lika med 10 000 kvadratmeter. Låt oss nu räkna ut storleken på en fotbollsplan i hektar för både den minsta och största tillåtna storleken för 11 manna-fotboll:

Minsta storlek:
Kvadratmeter: 4050
Hektar: 4050 kvadratmeter ÷ 10000 = 0,405 hektar

Största storlek:
Kvadratmeter: 10 800
Hektar: 10 800 kvadratmeter ÷ 10000 = 1,08 hektar

Så, en fotbollsplan kan alltså variera mellan 0,405 hektar och 1,08 hektar beroende på planens dimensioner.

Hur bred är en fotbollsplan?

Bredden på en fotbollsplan för 11 manna-spel kan variera. Enligt internationella regler ska bredden ligga mellan 45 – 90 meter.

För internationella matcher, som är organiserade av FIFA, är bredden dock mer specifik och ska vara mellan 64 – 68 meter.

Senaste inläggen

Vilket är Sveriges längsta ord?

Har du någonsin funderat över vilket som är Sveriges längsta ord? I denna text kommer vi att ta reda på det. Vi kommer också att titta på världens längsta ord. Häng med när vi dyker ner i språket och upptäcker några av de längsta orden som finns. Längsta svenska ordet...

Arabiska ord och uttryck – nybörjarguide

Att lära sig ett nytt språk kan vara både roligt och givande. Arabiska är ett spännande språk med en rik historia och kultur. Den här guiden är för dig som är nybörjare och vill lära dig några grundläggande arabiska ord och uttryck. Här hittar du enkla &...

Trypofobi – fobi för hål

Trypofobi (hål fobi) är ett fenomen som har fått allt mer uppmärksamhet under de senaste åren. Denna fobi innebär att någon upplever obehag eller ångest vid synen av grupper av små hål eller mönster. Här nedanför idag kommer vi att förklara vad trypofobi är och hur...

Världens största länder – yta och folkmängd

Vilket är egentligen världens största land? Ja, svaret på denna fråga kan variera en aning beroende på hur man ser på det. Ryssland är det största landet i världen när det kommer till yta, och täcker hela 17,1 miljoner kvadratkilometer, men när det gäller folkmängd är...

Världens snabbaste djur – topp 10 lista

Vilket är världens snabbaste landdjur? Svaret på den frågan är Geparden, som kan springa omkring 103 km/h. Men savannens mästersprinter är inte ensam om att ha imponerande snabbhet. Även fast inget annat landdjur kommer upp i gepardens hastighet, finns det många andra...

Världens fulaste djur – topp 15 lista

I vår värld finns det massor av vackra djur, men det finns också några som är väldigt fula. Nedanför presenterar vi en lista med de 15 fulaste djuren i hela världen. Vissa av dessa djur ser bara konstiga ut, medan vissa har udda kroppsformer och andra märkliga...

Världens giftigaste ormar – topp 10

Är du nyfiken på vilka ormar som är de allra giftigaste på vår planet? Då har du kommit rätt! Vi har nämligen samlat en lista på topp 10 giftigaste ormar i världen. Om du skulle stöta på någon av dessa ormar, bör du springa åt andra hållet på en gång. Vi kommer i...

Om oss

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas porta urna eget massa auctor, vitae maximus nulla tempus. Duis tincidunt, augue ut vehicula imperdiet, massa purus interdum purus.