Övrigt

2025-03-05

Krävs det certifiering för få att utföra takarbeten?

Måste man ha ett certifikat för att få utföra takarbeten? Det korta svaret på den frågan är; nej, det krävs inte certifiering för att få utföra takarbeten. Det finns dock en del saker som kan vara bra att känna till innan man väljer att utföra själva takarbetet.

Nedanför går vi igenom vad lagen säger, och varför det kan vara klokt att anlita utbildade yrkespersoner för takprojekt. Häng med!

Måste en takläggare ha certifiering?

Det finns inget lagkrav i Sverige som säger att en takläggare måste ha en certifiering för att arbeta med tak. Däremot finns det flera utbildningar och behörigheter som visar att en takläggare har rätt kunskaper.

Många företag väljer att certifiera sina takläggare för att visa att de håller en hög standard. Certifieringar från organisationen TIB (Takentreprenörerna i Sverige) kan vara ett tecken på att en takläggare har gått utbildningar och följer branschens riktlinjer. För plåtarbeten på tak finns det också speciella utbildningar som ges av PVF Yrke & Utbildning.

Även om certifiering inte är ett krav kan det vara en trygghet för kunder att anlita en takläggare med dokumenterad kompetens. Företag som erbjuder takarbeten och har certifierade hantverkare kan ofta ge bättre garantier på sitt arbete.

Kan en privatperson utföra takarbeten?

Den som äger ett hus får själv byta ut sitt tak eller laga skador utan att ha några speciella intyg eller utbildningar. Det finns ingen lag som förbjuder privatpersoner från att arbeta på sina egna tak.

Men även om det är tillåtet, betyder det inte alltid att det är en bra idé. Takläggning är ett fysiskt krävande jobb som kan vara farligt om man saknar erfarenhet. Fallolyckor är vanliga vid takarbeten, och utan rätt säkerhetsutrustning kan det gå riktigt illa.

Förutom säkerhetsrisken finns också risken att jobbet blir fel gjort. Om taket inte läggs på rätt sätt kan vatten läcka in, vilket kan leda till fuktskador och dyra reparationer. Ett annat problem kan vara att försäkringsbolaget inte ersätter skador om taket inte är byggt av någon med rätt behörighet.

När krävs det certifiering?

Vissa takarbeten har strikta krav på utbildning, behörighet och certifiering. Detta gäller framför allt arbeten som rör tätskikt, säkerhet och el.

Tätskikt på tak – Vid arbete med tätskikt på platta tak krävs ofta en utbildning inom Tät- och ytskiktssystem. Många takfirmor har anställda med denna kompetens för att säkerställa att arbetet håller hög standard.

Heta arbeten – Om takarbetet innebär användning av öppen låga, exempelvis vid montering av takpapp, krävs utbildning i Heta Arbeten. Detta är en säkerhetsutbildning som brandförsvaret ofta kräver vid arbete där det finns brandrisk.

Elinstallationer på tak – Solpaneler och andra elarbeten på tak får endast utföras av en auktoriserad elektriker. Det är olagligt att själv dra elinstallationer om man inte har rätt behörighet.

Dessa krav finns för att undvika olyckor och säkerställa att taket håller tätt och fungerar som det ska.

Fördelarna med att anlita en certifierad takläggare

Den som planerar en takomläggning vill ofta vara säker på att arbetet blir korrekt gjort. Taket ska hålla i många år och skydda huset från väder och vind. Felaktiga installationer kan orsaka stora problem längre fram, vilket gör det viktigt att arbetet utförs av någon med rätt kunskaper.

Företag som har utbildade och certifierade takläggare kan som sagt oftast erbjuda bättre garantier på arbetet. Om något går fel kan de alltså åtgärda felet utan extra kostnad. Försäkringsbolag har också högre krav när det gäller takarbeten. Om en skada uppstår och taket inte är professionellt lagt kan ersättningen bli lägre eller helt nekas.

För dig som t.ex. planerar en takrenovering Lidingö, är det smart att anlita en firma med erfarenhet och goda omdömen. Ett takbyte är en stor investering och det kommer såklart kosta mera om du väljer att anlita hjälp, men rätt kunskap kan göra stor skillnad både för kvaliteten och livslängden på arbetet, vilket kan löna sig i längden.

Senaste inläggen

Så fungerar plåtarbeten på tak, fasader och skorstenar

Plåt är ett tåligt och formbart material som används på många hus – särskilt på tak, fasader och kring skorstenar. Det krävs både noggrannhet och erfarenhet för att få plåten att både skydda och passa in med resten av byggnaden. Därför är det smart att vända sig till...

Takfrågor vid husköp och renovering

Taket spelar en större roll för huset än många tror. Utöver att skydda mot regn, snö och kyla, har det också stor betydelse för hur huset ser ut och hur mycket energi som går åt. När man ska köpa ett hus eller göra en renovering är det därför viktigt att se över taket...

De farligaste grodorna i världen – små, färgglada och livsfarliga

Jag har alltid haft en fascination för naturens under – särskilt de små krypen som verkar harmlösa men som samtidigt bär på hemligheter som kan knocka en. Grodor är ett sånt exempel. De flesta ser dem som gulliga, hoppande varelser, men vissa är betydligt farligare än...

Därför ökar guldpriset – viktiga faktorer bakom guldrushen

Det pris som guld betingar på marknaden kan sägas fungera som en indikator över hur stabil världsekonomin är. 2020-talet har inneburit pandemi, krig och inflation, och det avspeglar sig i värdet på guld – som stigit till rekordnivåer. Guldprisets utveckling under...

Om oss

På DUA delar vi passionen för kunskap och nyfikenhet. Vår redaktion består av skribenter med expertis inom många olika ämnen, från ekonomi till kultur. Vårt mål  är att erbjuda djupgående och informativa artiklar som väcker nyfikenhet och berikar sinnet.