Uppfarten slits med tiden, särskilt om det kör bilar där varje dag. Regn, snö och kyla gör att ytan sakta bryts ner. Efter några år kan det börja synas sprickor, hål eller andra tecken på att asfalten inte längre håller som den ska. Då kan det vara dags att tänka på att lägga ny asfalt.
En uppfart som är i dåligt skick kan göra det både fult och krångligt att ta sig fram – men hur vet man egentligen när det är dags att göra något åt det? Det kommer vi svara på idag!
Sprickor och hål i asfalten
Små sprickor kommer ofta först. De kan vara lätta att missa, men efter ett tag blir de större och börjar sprida sig. När vatten tränger ner i sprickorna, särskilt på vintern, kan det frysa och göra skadorna ännu värre.
Hål i ytan är också vanligt. De uppstår ofta där sprickor har lämnats utan åtgärd eller där bilar kör ofta. Hål gör uppfarten svårare att använda och kan också skada däcken. När skadorna börjar bli många och kommer tillbaka trots lagning – då kan det vara värt att överväga en ny asfaltering.
Vatten som inte rinner bort
Asfalten ska ha en viss lutning som gör att vattnet kan rinna av naturligt. Men om du märker att vattnet inte längre rinner bort som det ska, är det ett tydligt tecken på att uppfarten har tappat sin funktion.
För att undvika att problemet förvärras är det ofta bäst att göra en fullständig omläggning av ytan. En ny asfaltering återställer lutningen och gör så vattnet rinner bort som det ska.
Ojämn eller mjuk yta
I vissa fall kan asfalten tillslut bli ojämn eller få en mjuk yta. Det kan bero på att marken under har rört sig. Det är vanligt vid dålig dränering eller om uppfarten har lagts utan tillräcklig packning i underlaget.
Även gamla träd med stora rotsystem kan bidra till att ytan förändras över tid. För att få en jämn, stabil och säker yta igen krävs oftast att hela uppfarten asfalteras om.
Du måste laga den hela tiden
Om du märker att du lagar uppfarten ofta, men att nya skador bara fortsätter att dyka upp, är det kanske dags att tänka om. Det kostar pengar att laga gång på gång, och det håller ofta bara en kort stund – därför kan det vara mer värt att göra en ny asfaltering helt och hållet. En ny uppfart håller mycket längre och ser dessutom finare ut.
Priserna kan variera beroende på var i landet du bor, men om du t.ex. ska asfaltera uppfart Stockholm eller i någon annan av de större städerna så bör du vara beredd på att det kan kosta lite extra jämfört med mindre orter och städer – som en generell tumregel.