Samhälle

2024-03-21
Sommartid 2024

Sommartid 2024 – när ställer man om klockan?

När blir det sommartid 2024? Ja, svaret är klockan 02.00 på söndagsmorgonen den 31 mars 2024. Då är det dags att flytta fram klockan en timme, så att den istället visar 03.00. Detta innebär att vi förlorar en timme av natten, men får istället ljusare kvällar framöver.

Sommartiden markerar starten på den ljusare delen av året och ger oss möjlighet att utnyttja dagsljuset bättre under de kommande månaderna.

Vad innebär sommartid?

Sommartid är en årlig justering av klockan som införs för att bättre utnyttja dagsljuset under sommarhalvåret.

Genom att ställa fram klockan en timme på våren, får vi längre ljusa kvällar, vilket kan leda till minskad energiförbrukning och fler möjligheter att njuta av utomhusaktiviteter efter arbetsdagens slut.

Dock kan övergången till sommartid också innebära en viss anpassningsperiod. Den förlorade timmen vid övergången på våren kan påverka vissa personers sömnmönster och det kan ta några dagar för kroppen att vänja sig vid den nya tiden.

För att underlätta anpassningen kan det vara bra att successivt ändra sina sovtider och dagliga rutiner några dagar före omställningen.

När blir det sommartid 2024?

Att ställa om klockorna fram och tillbaka är något som har varit rutin i Sverige ända sedan 1980, då det infördes för första gången.

När det blir sommartid i år är som tidigare nämnt Söndagen den 31 mars. Vid detta tillfälle, exakt klockan 02.00, ska man ställa fram klockorna en timme så att de istället visar 03.00. Detta innebär som sagt att vi förlorar en timme av natten men får ljusare kvällar framöver som en följd.

Man återgå till normaltid söndagen den 27 oktober. Vid detta datum, klockan 03.00 på morgonen ställer man tillbaka klockorna en timme så att de istället visar 02.00, vilket ger en extra timme på natten igen.

Bästa minnesregeln för sommartid

En praktisk minnesregel för att komma ihåg om klockan ska ställas framåt eller bakåt är att tänka på vad vi gör med våra utemöbler när årstiderna skiftar. På våren, när det blir varmare och vi börjar ”ta fram” utemöbler och grillen, ska vi också ställa fram klockan en timme.

På hösten, när det börjar bli kyligare och vi ”tar tillbaka” utemöblerna och grillen, är det också dags att vrida tillbaka klockan en timme.

Genom att använda denna enkla koppling till utemöbler och årstidernas förändringar blir det lättare att minnas när klockan ska ställas fram och när den ska ställas tillbaka.

Sommartid kommer att slopas framöver

Det är möjligt att sommartid kommer att avskaffas inom en snar framtid. EU-parlamentet beslutade redan 2019 att upphöra med den årliga tidsomställningen, men implementeringen av detta beslut har fördröjts.

”Att avskaffa tidsomställningen finns det en majoritet för. Men efter att man tagit beslutet måste länderna bestämma vilken tidszon man ska befinna sig i, jag tror att det är där skon klämmer”, berättade Johan Danielsson (en svensk socialdemokratisk politiker) för Aftonbladet i höstas.

Trots att frågan om tidsomställningens avskaffande har stort stöd, har processen stannat upp. Detta beror främst på att de olika ländernas behöver enas om vilken tidszon som ska användas permanent, vilket de för nuvarande inte har gjort. Just nu är det högst oklart när ett nytt beslut kan väntas.

Senaste inläggen

Vilket är Sveriges längsta ord?

Har du någonsin funderat över vilket som är Sveriges längsta ord? I denna text kommer vi att ta reda på det. Vi kommer också att titta på världens längsta ord. Häng med när vi dyker ner i språket och upptäcker några av de längsta orden som finns. Längsta svenska ordet...

Arabiska ord och uttryck – nybörjarguide

Att lära sig ett nytt språk kan vara både roligt och givande. Arabiska är ett spännande språk med en rik historia och kultur. Den här guiden är för dig som är nybörjare och vill lära dig några grundläggande arabiska ord och uttryck. Här hittar du enkla &...

Trypofobi – fobi för hål

Trypofobi (hål fobi) är ett fenomen som har fått allt mer uppmärksamhet under de senaste åren. Denna fobi innebär att någon upplever obehag eller ångest vid synen av grupper av små hål eller mönster. Här nedanför idag kommer vi att förklara vad trypofobi är och hur...

Världens största länder – yta och folkmängd

Vilket är egentligen världens största land? Ja, svaret på denna fråga kan variera en aning beroende på hur man ser på det. Ryssland är det största landet i världen när det kommer till yta, och täcker hela 17,1 miljoner kvadratkilometer, men när det gäller folkmängd är...

Världens snabbaste djur – topp 10 lista

Vilket är världens snabbaste landdjur? Svaret på den frågan är Geparden, som kan springa omkring 103 km/h. Men savannens mästersprinter är inte ensam om att ha imponerande snabbhet. Även fast inget annat landdjur kommer upp i gepardens hastighet, finns det många andra...

Världens fulaste djur – topp 15 lista

I vår värld finns det massor av vackra djur, men det finns också några som är väldigt fula. Nedanför presenterar vi en lista med de 15 fulaste djuren i hela världen. Vissa av dessa djur ser bara konstiga ut, medan vissa har udda kroppsformer och andra märkliga...

Hur stor är en fotbollsplan?

Runt om världen finns det otroligt många fotbollsplaner med många olika mått, men hur stor ska en fotbollsplan egentligen vara? Det finns faktiskt inga exakta mått för hur stor en fotbollsplan ska vara. Det finns dock mått som planen måste hålla sig inom för att det...

Om oss

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas porta urna eget massa auctor, vitae maximus nulla tempus. Duis tincidunt, augue ut vehicula imperdiet, massa purus interdum purus.