Övrigt

2024-05-14

Världens fulaste djur – topp 15 lista

I vår värld finns det massor av vackra djur, men det finns också några som är väldigt fula. Nedanför presenterar vi en lista med de 15 fulaste djuren i hela världen.

Vissa av dessa djur ser bara konstiga ut, medan vissa har udda kroppsformer och andra märkliga ansikten. Den gemensamma nämnaren är dock att alla är riktigt fula. Låt oss nu titta närmare på alla dessa fula djur tillsammans!

15. Rhoti Island-sköldpadda

På plats 15 i vår lista över världens fulaste djur hittar vi Rhoti Island-sköldpaddan. Denna ovanliga sköldpadda skiljer sig från andra genom sin väldigt långa hals, som är så pass lång att den inte kan dras in i skalet.

Tyvärr är detta ett problem för sköldpaddan eftersom det gör det svårt för den att skydda sig mot rovdjur. Detta har bidragit till att den nu är starkt utrotningshotad.

14. Långhornsnötfisk

På fjorton plats finner vi Långhornsnötfisken. Denna lilla fisk är lätt att känna igen tack vare de hornen som sticker ut från dess panna. Dess distinkta gula färg tillsammans med de märkliga hornen gör att den hamnar på plats 14 i vår lista.

13. Kalifornienkondor

Kalifornienkondoren tar plats nummer 13 på vår lista över de fulaste djuren i världen. Denna fågel var nästan utrotad i slutet av 1900-talet med bara åtta levande fåglar kvar, men idag finns det runt 200 av dem.

De flesta befinner sig i öknarna av västra USA. Kondoren har inga fjädrar på sitt huvud, vilket gör att huvudet ser skalligt och rynkigt ut, och dessutom har de en gamnacke.

12. Sphynx Katt

Sphynxkatten, som tar plats 12 på vår lista, sticker ut med sitt hårlösa och rynkiga utseende. Även fast många tycker att den är ganska ful, är den här katten faktiskt mycket vänlig och full av energi. Sphynxkattens personlighet gör att många älskar den, även om dess utseende kanske inte tilltalar alla.

11. Vårtsvin

Vårtsvinet, som vi hittar på plats nummer 11 i vår lista över de fulaste djuren, lever i de öppna savannerna i Afrika. Dessa djur är lätta att känna igen på grund av sina stora betar och vårtorna på huvudet, vilket också har gett dem deras namn.

Vårtsvinet är även känt för sin snabbhet och förmåga att anpassa sig för att överleva i vilda miljöer.

10. Saigaantilop

På plats nummer 10 kommer Saigaantilopen, som främst befinner sig i Asien. Saigaantilopen är dock unik då det är den enda antilopen som naturligt förekommer i Europa också.

Denna antilop är starkt utrotningshotad, med miljöförändringar och tjuvskytte som utgör de största hoten. Det som gör gör att Saigaantilopen hamnar på denna lista är dess mycket ovanliga ansikte och framträdande horn.

9. Maraboustork

Maraboustorken, som intar nionde plats på vår lista över fult djur, är en fågel som vanligtvis lever i Afrikas savanner. Denna stork är känd för sin långt hängande hals, som faller ner i en avlång form. Dess näbb är också anmärkningsvärd, både för sin storlek och sin grova, spetsiga form med en smutsgul färg.

8. Sydlig sjöelefant

Sydliga sjöelefanten, som är nummer 8 på vår lista över fula djur, bor mest längs kusterna vid Stilla havet. Dessa stora sälar är kända för sina stora kroppar och deras långa näsor. Hanarna har extra långa näsor som inte bara hjälper dem att låta högre utan också visar dominans inom deras grupp.

7. Hammarfladdermusen

På sjunde plats hittar vi Hammarfladdermusen. Denna fladdermus, som finns i Afrika, är känd för sitt mycket ovanliga utseende. Dess speciella huvud- och kroppsform skiljer den från andra fladdermöss och har gett den en plats på vår lista bland de fulaste djuren i världen.

6. Näsapa

Näsapan tar plats nummer 6, tack vare dess mycket ovanliga ansikte. Denna apa, som främst lever i regnskogarna i Borneo, är lätt att känna igen på grund av sin stora och slappa näsa, som hänger ner över ansiktet. Näsapan är för nuvarande utrotningshotad.

5. Goblinhaj

Goblinhajen, som hamnar på femte plats, är en djuphavsfisk som verkligen kan ge vem som helst en rysning. Denna haj är känd för sitt skrämmande utseende, med en lång och spetsig nos samt skräckinjagande tänder. Den lever i djupet av havet runt om hela världen.

4. Fingerdjur

Fingerdjuret, som också kallas aye-aye, är på fjärde plats. Detta djur bor i Madagaskar och är mest aktivt på natten. Fingerdjuret har ett långfinger som är längre än de andra fingrarna, som det använder för att leta efter mat i träden. Dessutom har fingerdjuret ett ansikte med stora ögon och stora öron som kan göra att de ser lite skräckinjagande ut.

3. Kinesisk jättesalamander

På tredje plats kommer Kinesiska jättesalamandern, som är världens största groddjur. Denna stora varelse har en mjuk, rynkig hud som är mörk och ibland fläckig. Den bor i floder och sjöar runt om Kina. Trots att den ser stor och klumpig ut, är den ganska lugn. Det platta ansiktet med små ögon gör att många tycker den ser väldigt ful ut.

2. Kalråtta

Kalråttan, även känd som kloakråtta, hamnar på andraplats i vår lista över de fulaste djuren. Denna unika varelse har ett blekt och hårlöst utseende som är fullt av rynkor, vilket gör att den inte vinner några skönhetstävlingar.

Men kalråttan är mer än bara sitt utseende. Den har några andra egenskaper, som att den är otroligt tålig mot cancer och kan leva utan syre i långa perioder. Dessa imponerande överlevnadsförmågor gör kalråttan till ett fascinerande djur, trots sitt fula utseende.

1. Blobfisk

Blobfisken tar förstaplatsen på vår lista över världens fulaste djur. Denna djuphavsfisk lever i vattnen kring Australien och Nya Zeeland, där den dyker djupt under ytan där trycket är extremt högt.

Blobfisken är mest känd för sitt geléaktiga utseende och sitt slappa, sorgsna ansikte. Den har ingen fast muskelstruktur, vilket gör att den ser ut som en rosa klump när den tas upp till ytan. Dess udda utseende gör blobfisken till det fulaste djuret i världen.

 

Senaste inläggen

Vilket är Sveriges längsta ord?

Har du någonsin funderat över vilket som är Sveriges längsta ord? I denna text kommer vi att ta reda på det. Vi kommer också att titta på världens längsta ord. Häng med när vi dyker ner i språket och upptäcker några av de längsta orden som finns. Längsta svenska ordet...

Arabiska ord och uttryck – nybörjarguide

Att lära sig ett nytt språk kan vara både roligt och givande. Arabiska är ett spännande språk med en rik historia och kultur. Den här guiden är för dig som är nybörjare och vill lära dig några grundläggande arabiska ord och uttryck. Här hittar du enkla &...

Trypofobi – fobi för hål

Trypofobi (hål fobi) är ett fenomen som har fått allt mer uppmärksamhet under de senaste åren. Denna fobi innebär att någon upplever obehag eller ångest vid synen av grupper av små hål eller mönster. Här nedanför idag kommer vi att förklara vad trypofobi är och hur...

Världens största länder – yta och folkmängd

Vilket är egentligen världens största land? Ja, svaret på denna fråga kan variera en aning beroende på hur man ser på det. Ryssland är det största landet i världen när det kommer till yta, och täcker hela 17,1 miljoner kvadratkilometer, men när det gäller folkmängd är...

Världens snabbaste djur – topp 10 lista

Vilket är världens snabbaste landdjur? Svaret på den frågan är Geparden, som kan springa omkring 103 km/h. Men savannens mästersprinter är inte ensam om att ha imponerande snabbhet. Även fast inget annat landdjur kommer upp i gepardens hastighet, finns det många andra...

Hur stor är en fotbollsplan?

Runt om världen finns det otroligt många fotbollsplaner med många olika mått, men hur stor ska en fotbollsplan egentligen vara? Det finns faktiskt inga exakta mått för hur stor en fotbollsplan ska vara. Det finns dock mått som planen måste hålla sig inom för att det...

Världens giftigaste ormar – topp 10

Är du nyfiken på vilka ormar som är de allra giftigaste på vår planet? Då har du kommit rätt! Vi har nämligen samlat en lista på topp 10 giftigaste ormar i världen. Om du skulle stöta på någon av dessa ormar, bör du springa åt andra hållet på en gång. Vi kommer i...

Om oss

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas porta urna eget massa auctor, vitae maximus nulla tempus. Duis tincidunt, augue ut vehicula imperdiet, massa purus interdum purus.