Övrigt

2024-05-13

Världens giftigaste ormar – topp 10

Är du nyfiken på vilka ormar som är de allra giftigaste på vår planet? Då har du kommit rätt! Vi har nämligen samlat en lista på topp 10 giftigaste ormar i världen.

Om du skulle stöta på någon av dessa ormar, bör du springa åt andra hållet på en gång. Vi kommer i denna text förklara vad som gör respektive orm farlig, samt berätta vart de befinner sig någonstans. Nu sätter vi igång!

10. Lansorm

Lansormen, som är en del av huggormsfamiljen, hittas främst i sydliga och centrala delar av Amerika, inklusive länder som Mexiko och Brasilien. Denna orm är betydligt mer farlig än den typiska huggormen man kan stöta på i Sverige.

Med en kapacitet på 1 000 mg gift per bett, kan lansormens gift vara tillräckligt för att döda 6 människor i ett enda bett. Därför är det klokt att vara extra försiktig om man befinner sig i områden där dessa ormar är vanliga.

9. Kungskobra

Kungskobran, känd som den största giftormen i världen, kan nå en längd på upp till 6 meter och en halsbredd på cirka 30 cm. Trots att dess gift inte är lika potent som hos andra högt rankade giftormar på listan, är dess bett fortfarande extremt farligt.

Ett enda bett från en kungskobra innehåller tillräckligt med gift, 700 mg, för att snabbt kunna döda en människa och även kunna döda en vuxen elefant inom bara några timmar.

8. Boomslang

På åttonde plats hittar vi Boomslang, vars namn översatt betyder ”trädorm”. Detta är ett mycket passande namn då det är just i träd den vistas. Denna orm lever huvudsakligen i Afrika där den jagar byten som kameleontar och fåglar.

Trots att Boomslangens bett bara injicerar en liten mängd gift, ungefär 4 mg, är dess gift väldigt dödligt. Giftet som boomslangen överför har en kraftfull effekt på blodets koagulerings-förmåga, vilket leder till interna blödningar. Ett bett från en Boomslang betyder näst intill en säker död, om inte behandling sker snabbt.

7. Russells huggorm

Russells huggorm, som är känd för sitt namn som översätts till ”den som ligger i bakhåll”, är en farlig orm som vanligtvis hittas i Asien, särskilt i Indien. Denna orm kan växa till ungefär 1,5 meter i längd och jagar ofta i tätbebyggda områden.

När Russells huggorm biter, blir det tydligt omedelbart. Platsen där du blev biten svullnar upp snabbt och du börjar blöda. Det finns effektiva motgifter som kan behandla bettet, men om det tar för lång tid med behandlingen kan det leda till allvarliga sjukdomar som njursvikt, vilket i värsta fall kan leda till död.

6. Svart mamba

På plats nummer sex kommer Svarta mamban, som är känd för att vara en av de mest skrämmande ormarna i Afrika, med sin storlek på upp till 4,5 meter. Den kan även röra sig i hastigheter upp till 20 km/h, vilket gör den till en av de snabbaste ormarna i världen.

Dess bett är extremt farligt på grund av den stora mängden gift på cirka 250 mg. Bara 10 minuter efter man har blivit biten av en Svart Mamba kommer märker man första symptomen. För att ha chansen att överleva gäller det att få behandling så snabbt som möjligt.

5. Brunorm

På femte plats hittar vi Brunormen som är den orm som dödar flest i Australien. Trots att ett bett bara innehåller 35 mg gift, är endast 3 mg tillräckligt för att vara livshotande om det inte behandlas omgående.

Denna orm är vanlig i tätbebyggda områden i Australien, vilket bidrar till dess höga dödlighet. Giftet från brunormen påverkar blodets förmåga att koagulera, vilket gör att blodet blir tunnare och kan leda till allvarliga inre blödningar eller hjärtattack om bettet inte behandlas snabbt.

4. Aipysurus duboisii

Aipysurus duboisii är en havsorm som befinner sig i Stilla havet runt Australien. Den här ormen är mycket farlig, och kan injicera 5 mg gift vid ett bett. Trots det, är det faktiskt sällan någon dör av denna orm.

Detta beror på att ormen vanligtvis inte attackerar människor om den inte blir provocerad. Denna orm håller sig oftast borta från människor, vilket gör den mindre farlig trots sitt starka gift.

3. Skogskobra

Skogskobran finns i Afrika och är känd för sitt mycket starka gift. När den biter kan den spruta in upp till 800 mg gift, vilket är tillräckligt för att döda upp till 65 människor.

Även om skogskobran är farlig, brukar den inte vara nära människor. Den gillar att vara i högt gräs och är oftast skygg när den stöter på människor.

Om Skogskobran biter dig börjar du känna av första symptomen redan efter 30 minuter. Om bettet inte behandlas kommer det leda till att kroppens organ slutar fungera, sedan blir du förlamad och till sist kommer du dö.

2. Kusttaipan

Kusttaipan, som är en av de giftigaste ormarna i världen, hittar du i Australien. Denna orm kan injicera 250 mg gift i ett enda bett, vilket är tillräckligt för att kunna döda 56 människor. Giftet är extremt kraftfullt och påverkar speciellt njurarna, vilket oftast leder till att de slutar fungera.

Om någon blir biten av en kusttaipan behöver man söka medicinsk hjälp omedelbart. Även med snabb behandling är det inte säkert att man lyckas överleva.

1. Inlandstaipan

Inlandstaipan är känd som världens farligaste orm på grund av potensen av sitt gift. Varje bett innehåller cirka 80 mg gift, och är tillräckligt för att kunna döda 289 människor.

Trots att Inlandstaipan är otroligt farlig är den känd för att vara ganska tillbakadragen och undviker vanligtvis kontakt med människor, om den inte blir provocerad. Likt många andra giftiga ormar lever Inlandstaipan i Australien.

Om någon olyckligtvis blir biten av denna orm är omedelbar medicinsk vård avgörande. Om det tar mer än 45 minuter att få behandling är det i princip garanterat att man dör. Det är därför kritiskt att agera snabbt efter ett bett från den giftigaste ormen i världen – Inlandstaipan.

Hur många dödsfall orsakas av ormar varje år?

Varje år orsakar ormar mellan 95 000 och 125 000 dödsfall globalt. Detta gör ormar till det djur som orsakar näst flest dödsfall i hela världen. Dessa siffror understryker hur farliga dessa djur kan vara.

Senaste inläggen

Vilket är Sveriges längsta ord?

Har du någonsin funderat över vilket som är Sveriges längsta ord? I denna text kommer vi att ta reda på det. Vi kommer också att titta på världens längsta ord. Häng med när vi dyker ner i språket och upptäcker några av de längsta orden som finns. Längsta svenska ordet...

Arabiska ord och uttryck – nybörjarguide

Att lära sig ett nytt språk kan vara både roligt och givande. Arabiska är ett spännande språk med en rik historia och kultur. Den här guiden är för dig som är nybörjare och vill lära dig några grundläggande arabiska ord och uttryck. Här hittar du enkla &...

Trypofobi – fobi för hål

Trypofobi (hål fobi) är ett fenomen som har fått allt mer uppmärksamhet under de senaste åren. Denna fobi innebär att någon upplever obehag eller ångest vid synen av grupper av små hål eller mönster. Här nedanför idag kommer vi att förklara vad trypofobi är och hur...

Världens största länder – yta och folkmängd

Vilket är egentligen världens största land? Ja, svaret på denna fråga kan variera en aning beroende på hur man ser på det. Ryssland är det största landet i världen när det kommer till yta, och täcker hela 17,1 miljoner kvadratkilometer, men när det gäller folkmängd är...

Världens snabbaste djur – topp 10 lista

Vilket är världens snabbaste landdjur? Svaret på den frågan är Geparden, som kan springa omkring 103 km/h. Men savannens mästersprinter är inte ensam om att ha imponerande snabbhet. Även fast inget annat landdjur kommer upp i gepardens hastighet, finns det många andra...

Världens fulaste djur – topp 15 lista

I vår värld finns det massor av vackra djur, men det finns också några som är väldigt fula. Nedanför presenterar vi en lista med de 15 fulaste djuren i hela världen. Vissa av dessa djur ser bara konstiga ut, medan vissa har udda kroppsformer och andra märkliga...

Hur stor är en fotbollsplan?

Runt om världen finns det otroligt många fotbollsplaner med många olika mått, men hur stor ska en fotbollsplan egentligen vara? Det finns faktiskt inga exakta mått för hur stor en fotbollsplan ska vara. Det finns dock mått som planen måste hålla sig inom för att det...

Om oss

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas porta urna eget massa auctor, vitae maximus nulla tempus. Duis tincidunt, augue ut vehicula imperdiet, massa purus interdum purus.