Övrigt

2024-05-14

Världens snabbaste djur – topp 10 lista

Vilket är världens snabbaste landdjur? Svaret på den frågan är Geparden, som kan springa omkring 103 km/h. Men savannens mästersprinter är inte ensam om att ha imponerande snabbhet.

Även fast inget annat landdjur kommer upp i gepardens hastighet, finns det många andra landdjur i världen som kan röra sig med otrolig snabbhet också. I denna topplista kommer vi titta närmare på och ranka de tio snabbaste landdjuren som finns på vår planet.

För att förtydliga så har denna lista inte med djur som färdas i luften eller vattnet, utan endast landdjur.

10. Hund (Greyhound) – 70 km/h

Bland de allra snabbaste djuren hittar vi hundarten Greyhound. Den kan springa upp mot 70 km/h och hamnar därmed på tionde plats i vår lista. Greyhounds är fantastiska löpare med sina smala kroppar och långa ben.

9. Häst (Engelskt fullblod) – 70,76 km/h

På nionde plats bland världens snabbaste djur finner vi hästar. Med sina kraftfulla ben och stora steg är hästen en imponerande löpare. Bland hästraserna sticker Engelskt fullblod ut som den snabbaste.

Medelhastighet under tävlingar för en Engelskt fullblod ligger vanligtvis över 60 km/h, men den snabbaste hastigheten som registrerats under en tävling är 70,76 km/h. Detta gör att hästen får nionde plats på denna lista.

8. Harar – 80 km/h

Det är kanske svårt att föreställa sig att ett så litet djur kan vara så snabbt, men det är faktiskt ett faktum att harar är det åttonde snabbaste djuret i världen, och kan nå en hastighet på 80 km/h. Deras snabba reflexer och starka ben gör det möjligt för dem att snabbt undkomma rovdjur och överleva.

7. Puma – 80 km/h

Puman är ett mäktigt kattdjur som lever i Nord- och Sydamerikas vildmarker, och är det sjunde snabbaste landdjuret i världen. Dessa rovdjur är inte bara imponerande jägare utan också väldigt snabba löpare.

Med sina kraftfulla ben kan de hoppa upp till 12-13 meter i fart och nå hastigheter på upp till 80 km/h.

6. Jaguar – 80 km/h

På sjätte plats kommer Jaguaren, som också är ett kattdjur, som lever i Central- och Sydamerikas djungler. På land jagar jaguaren mestadels olika däggdjur, såsom rådjur. Med en toppfart på 80 km/h kan den komma ikapp de flesta byten med lätthet.

Med sina snabba reflexer och smidiga rörelser fortsätter jaguaren att vara en av djungelns mest fruktade rovdjur.

5. Ökenlo – 80 km/h

På femte plats bland världens snabbaste djur hittar vi ökenlo. Ökenlo jagar allt från fåglar till gnagare, kaniner, och gaseller, och kan nå en toppfarter på uppåt 80 km/h.

Det som gör dem till ännu mer effektiva jägare är deras dämpande päls på tassarna, vilket gör att de nästan ljudlöst kan attackera sina byten.

4. Lejon – 80 km/h

Lejon är näst på tur och tar fjärde platsen bland världens snabbaste landdjur. Dessa majestätiska rovdjur jagar vanligtvis i flock och använder sig av samordnade attacker för att överraska sina offer.

Med sina kraftfulla muskler och en hastighet på upp mot 80 km/h kan lejonet snabbt komma ikapp sina byten och fälla dem. Deras snabbhet och styrka gör dem till en av de mest respekterade djuren inom savannens miljö.

3. Gaffelantilop – 85 km/h

Med en hastighet upp mot 85 km/h hamnar gaffelantilopen på en tredjeplats bland världens snabbaste djur. Dess långa, smidiga ben ger den förmågan att snabbt fly undan rovdjur och undvika faror.

2. Gasellantiloper – 88 km/h

Bland världens snabbaste djur intar gasellantiloperna en andra plats med en imponerande hastighet på upp mot 88 km/h. Dessa eleganta antiloper är kända för sin otroliga snabbhet och smidighet när de nästan flyger över vildmarken i Afrika.

Deras långa, smala kroppar och starka ben gör dem till effektiva löpare och de kan snabbt fly undan rovdjur eller ta till flykten när de är i fara.

1. Gepard – 103 km/h

Med en otrolig topphastighet på 103 km/h är geparden solklart världens snabbaste landdjur. Denna kattart är mästare på att jaga och förfölja sina byten över öppna landskap och savanner.

Dess långa, smidiga kropp och kraftfulla muskler ger den enastående accelerationsförmåga och hastighet som överträffar alla andra djur på land.

Senaste inläggen

Vilket är Sveriges längsta ord?

Har du någonsin funderat över vilket som är Sveriges längsta ord? I denna text kommer vi att ta reda på det. Vi kommer också att titta på världens längsta ord. Häng med när vi dyker ner i språket och upptäcker några av de längsta orden som finns. Längsta svenska ordet...

Arabiska ord och uttryck – nybörjarguide

Att lära sig ett nytt språk kan vara både roligt och givande. Arabiska är ett spännande språk med en rik historia och kultur. Den här guiden är för dig som är nybörjare och vill lära dig några grundläggande arabiska ord och uttryck. Här hittar du enkla &...

Trypofobi – fobi för hål

Trypofobi (hål fobi) är ett fenomen som har fått allt mer uppmärksamhet under de senaste åren. Denna fobi innebär att någon upplever obehag eller ångest vid synen av grupper av små hål eller mönster. Här nedanför idag kommer vi att förklara vad trypofobi är och hur...

Världens största länder – yta och folkmängd

Vilket är egentligen världens största land? Ja, svaret på denna fråga kan variera en aning beroende på hur man ser på det. Ryssland är det största landet i världen när det kommer till yta, och täcker hela 17,1 miljoner kvadratkilometer, men när det gäller folkmängd är...

Världens fulaste djur – topp 15 lista

I vår värld finns det massor av vackra djur, men det finns också några som är väldigt fula. Nedanför presenterar vi en lista med de 15 fulaste djuren i hela världen. Vissa av dessa djur ser bara konstiga ut, medan vissa har udda kroppsformer och andra märkliga...

Hur stor är en fotbollsplan?

Runt om världen finns det otroligt många fotbollsplaner med många olika mått, men hur stor ska en fotbollsplan egentligen vara? Det finns faktiskt inga exakta mått för hur stor en fotbollsplan ska vara. Det finns dock mått som planen måste hålla sig inom för att det...

Världens giftigaste ormar – topp 10

Är du nyfiken på vilka ormar som är de allra giftigaste på vår planet? Då har du kommit rätt! Vi har nämligen samlat en lista på topp 10 giftigaste ormar i världen. Om du skulle stöta på någon av dessa ormar, bör du springa åt andra hållet på en gång. Vi kommer i...

Om oss

På DUA delar vi passionen för kunskap och nyfikenhet. Vår redaktion består av skribenter med expertis inom många olika ämnen, från ekonomi till kultur. Vårt mål  är att erbjuda djupgående och informativa artiklar som väcker nyfikenhet och berikar sinnet.