Samhälle

2024-05-14

Världens största länder – yta och folkmängd

Vilket är egentligen världens största land? Ja, svaret på denna fråga kan variera en aning beroende på hur man ser på det. Ryssland är det största landet i världen när det kommer till yta, och täcker hela 17,1 miljoner kvadratkilometer, men när det gäller folkmängd är Indien i topp, med en befolkning på cirka 1 430 miljoner människor.

Nedanför kommer vi att presentera två olika listor, där den första visar vilket land är störst till ytan, och den andra visar vilket som är världens största land när det gäller folkmängd. Genom dessa listor hoppas vi att du ska få en tydlig bild av storleken och befolkningen av de största länderna i världen.

Världens största länder till ytan

10. Algeriet (2,4 miljoner km²)

Algeriet är det tionde största landet i världen när det kommer till yta, med en yta på 2,4 miljoner kvadratkilometer. Detta nordafrikanska land sträcker sig från Medelhavskusten i norr till Saharaöknen i söder.

9. Kazakstan (2,7 miljoner km²)

Kazakstan tar plats som det nionde största landet i världen till ytan med 2,7 miljoner kvadratkilometer. Kazakstans stora yta innefattar en mängd olika landskap, såsom öknar och berg. Kazakstan har runt 18 miljoner invånare.

8. Argentina (2,8 miljoner km²)

Det åttonde största landet i världen är Argentina, med en yta på 2,8 miljoner kvadratkilometer. Landet ligger i Sydamerika och har en befolkning på cirka 46 miljoner invånare.

7. Indien (3,3 miljoner km²)

Indien är det sjunde största landet i världen till ytan, med 3,3 miljoner kvadratkilometer. Landet är beläget i Sydasien och har en lång kustlinje som sträcker sig längs Indiska oceanen.

Indien har en otrolig mångfald av geografiska landskap, som till exempel de snötäckta bergstopparna i Himalaya.

6. Australien (7,7 miljoner km²)

På sjätte plats kommer Australien med en yta på 7,7 miljoner kvadratkilometer. Landet har olika sorters natur, från de stora torra ökenområdena kända som Outback till de gröna regnskogarna i Queensland och bergiga områden i Tasmanien.

5. Brasilien (8,5 miljoner km²)

Brasilien är det femte största landet i världen med en yta på 8,5 miljoner kvadratkilometer. Det är beläget i Sydamerika och har en lång kustlinje längs Atlanten.

I Brasilien finns en mängd olika landskap, från de stora Amazonas regnskogar, till savannerna och de höga bergen.

4. Kina (9,6 miljoner km²)

Kina är det fjärde största landet i världen och sträcker sig över en yta på 9,6 miljoner kvadratkilometer. Landet ligger i Östasien och har en mycket varierad natur. Från höga berg som Himalaya till stora floder som Yangtzefloden, har Kina många olika sorters landskap.

3. USA (9,8 miljoner km²)

På tredje plats kommer USA med en yta på 9,8 miljoner kvadratkilometer. USA har många kända storstäder som New York, Los Angeles och Chicago.

Kulturellt är USA också mycket inflytelserikt, särskilt inom musik och film. Amerikanska filmer och musik är populära i många länder, vilket visar på dess populäritet.

2. Kanada (10 miljoner km²)

Kanada är det näst största landet i världen till ytan, med 10 miljoner kvadratkilometer. Landet är känt för sina fina platser med vackra naturvyer, som stora skogar och höga berg.

Trots Kanadas storlek till ytan är det endast runt 39 miljoner invånare som bor där (vilket anses som ganska lite med tanke på landets stora yta).

1. Ryssland (17,1 miljoner km²)

Ryssland är världens största land när det kommer till yta, med en imponerande utsträckning på 17,1 miljoner kvadratkilometer. Landet har alla möjliga sorters natur, från snötäckta områden i norr till höga berg i söder. Ryssland är dessutom hem för världens djupaste sjö – Bajkalsjön.

Trots att Ryssland är största landet till ytan, är det inte störst när det kommer till folkmängd. För att veta mer om de länder som har störst befolkning, läs vidare nedanför!

Världens största länder utifrån befolkning

10. Mexiko (126 miljoner)

Mexiko är det tionde mest befolkade landet i världen med 126 miljoner invånare. Det är ett land fullt av färg och kultur, känt för sin rika historia, läckra maträtter och vackra stränder.

9. Ryssland (146 miljoner)

Ryssland är näst på tur med sina 146 miljoner invånare. Trots att Ryssland är det största landet när det kommer till yta, är det bara på nionde plats när det gäller antal befolkning.

8. Bangladesh (167 miljoner)

Bangladesh är det åttonde största landet när det kommer till befolkning, med 167 miljoner invånare. Landet är känt för sitt vackra och gröna landskap, men också för sina utmaningar med översvämningar och fattigdom.

7. Brasilien (214 miljoner)

På sjunde plats kommer Brasilien med en befolkning på 214 miljoner invånare. I Brasilien hittar du vackra stränder, regnskogar och livliga städer som Rio de Janeiro och São Paulo. Här kan man uppleva allt från karnevalens festligheter till tropiska paradisstränder.

6. Nigeria (218 miljoner)

Med 217 miljoner invånare kommer Nigeria på sjätte plats i vår lista med störst antal befolkning. Nigeria är känt för sin musik, särskilt inom genrer som afrobeats och highlife. Det är verkligen ett land med en unik och fascinerande kultur!

5. Pakistan (230 miljoner)

Pakistan är landet med femte största befolkningen i världen, med hela 230 miljoner invånare. Landet är känt för sin historia och vackra landskap.

Huvudstaden Islamabad är en modern stad med imponerande arkitektur och gröna områden. Pakistan är också känt för sin goda mat, som består av många kryddiga rätter.

4. Indonesien (275 miljoner)

På fjärde plats hittar vi Indonesien med en befolkning på 275 miljoner invånare. Något som kännetecknar Indonesien är de vackra stränder, gröna risfält och imponerande vulkaner som finns runt om landet. Med sin vackra natur är Indonesien en destination som lockar besökare från hela världen!

3. USA (333 miljoner)

Plats nummer tre är USA, med 333 miljoner invånare. När man tänker på USA tänker man även på de ikoniska städerna som New York, Los Angeles och Chicago, samt de stora nationalparker som Grand Canyon och Yellowstone. USA har en befolkning som består av människor med många olika kulturer och religioner.

2. Kina (1 420 miljoner)

Med ett stort hopp upp från tredje plats kommer Kina på andra plats när det gäller befolkning, med otroliga 1 420 miljoner invånare! Det är verkligen massor med människor där. Kina är ett land med en rik historia och en kultur som sträcker sig över tusentals år.

1. Indien (1 430 miljoner)

Och på plats nummer ett, med otroliga 1 430 miljoner invånare, kommer Indien. Indien är känt för sina färgstarka festivaler, utsökta maträtter och vackra tempel. Bara i Uttar Pradesh, som är den folkrikaste staden i Indien (och i världen) bor det omkring 200 miljoner invånare.

Senaste inläggen

Vilket är Sveriges längsta ord?

Har du någonsin funderat över vilket som är Sveriges längsta ord? I denna text kommer vi att ta reda på det. Vi kommer också att titta på världens längsta ord. Häng med när vi dyker ner i språket och upptäcker några av de längsta orden som finns. Längsta svenska ordet...

Arabiska ord och uttryck – nybörjarguide

Att lära sig ett nytt språk kan vara både roligt och givande. Arabiska är ett spännande språk med en rik historia och kultur. Den här guiden är för dig som är nybörjare och vill lära dig några grundläggande arabiska ord och uttryck. Här hittar du enkla &...

Trypofobi – fobi för hål

Trypofobi (hål fobi) är ett fenomen som har fått allt mer uppmärksamhet under de senaste åren. Denna fobi innebär att någon upplever obehag eller ångest vid synen av grupper av små hål eller mönster. Här nedanför idag kommer vi att förklara vad trypofobi är och hur...

Världens snabbaste djur – topp 10 lista

Vilket är världens snabbaste landdjur? Svaret på den frågan är Geparden, som kan springa omkring 103 km/h. Men savannens mästersprinter är inte ensam om att ha imponerande snabbhet. Även fast inget annat landdjur kommer upp i gepardens hastighet, finns det många andra...

Världens fulaste djur – topp 15 lista

I vår värld finns det massor av vackra djur, men det finns också några som är väldigt fula. Nedanför presenterar vi en lista med de 15 fulaste djuren i hela världen. Vissa av dessa djur ser bara konstiga ut, medan vissa har udda kroppsformer och andra märkliga...

Hur stor är en fotbollsplan?

Runt om världen finns det otroligt många fotbollsplaner med många olika mått, men hur stor ska en fotbollsplan egentligen vara? Det finns faktiskt inga exakta mått för hur stor en fotbollsplan ska vara. Det finns dock mått som planen måste hålla sig inom för att det...

Världens giftigaste ormar – topp 10

Är du nyfiken på vilka ormar som är de allra giftigaste på vår planet? Då har du kommit rätt! Vi har nämligen samlat en lista på topp 10 giftigaste ormar i världen. Om du skulle stöta på någon av dessa ormar, bör du springa åt andra hållet på en gång. Vi kommer i...

Om oss

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas porta urna eget massa auctor, vitae maximus nulla tempus. Duis tincidunt, augue ut vehicula imperdiet, massa purus interdum purus.